Last minute vitaminpótlás
Az ősz beköszöntével megérkezett a sütőtök a piacokra. Már messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú „kobakosok” a zöldségesstandokon. Ez a vitaminokban gazdag őszi csemege rendkívül tápláló és egészséges szuperétel.
Az észak-amerikai indiánok ízlelték meg először a sütőtököt, akik ezt a tápanyagban gazdag zöldségfélét nagy becsben tartották, sőt szárítva tartósították is. Magjai az amerikai földrész felfedezése után, a kukoricával és a burgonyával együtt kerültek Európába. A sütőtök Indiában is közkedvelt táplálék, édeskés ízéhez nagyon jól társulnak a csípős, testet is átmelegítő fűszerek. Számos fajtája van, amelyek ízben, színben, méretben és alakban némileg különböznek egymástól. Mindegyikük alkalmas azonban sütésre, illetve pikáns, különös ízesítésű ételek elkészítésére.