Élesztő

A háziasszonyok akkor visznek haza élesztőt, ha valami finom süteménnyel akarják meglepni családtagjaikat. Az már kevéssé ismeretes, hogy az élesztőben rendkívül sok B- vitamin található, tehát érdemes volna a család minden tagjának naponta fogyasztani diónyi friss élesztőt.





Köztudott, hogy B-vitaminokra a szervezetnek, nagy szüksége van. A B1- vitamin a fehérjékhez kapcsolódva olyan vegyületet alkot, amely a cukor (szénhidrát) típusú vegyületnek lebontásához nélkülözhetetlen. Ha a B1-vitamin hiányzik a táplálékunkból vagy a szükségesnél kevesebb, a lebontási folyamatban zavar keletkezik, fellép a részleges vitaminhiány, amely álmatlanságot, fáradékonyságot, étvágytalanságot okoz. A fokozott édességfogyasztás növeli a szervezet B1-vitamin szükségletét.
Foglaljon orvost online!
A B2-vitamint a sejtlégzéshez nélkülözhetetlen, hiánya a sejtek szaporodását és növekedését gátolj. B2-vitaminhiányra utal a szájszögletben keletkezett repedés, szemgyulladás, hályog, Gyermekeknél a fejlődés visszamaradását is okozhatja e vitamin hiánya.


Az élesztőben található B6-vitamin hiánya bőrgyulladást, idegességet, álmatlanságot, anyagcserezavarokat okozhat. A B-vitaminokon kívül H-vitamin is található az élesztőben, amelynek hiánya fokozott faggyútermelést bőrgyulladást okozhat.
Az élesztőt közvetlenül felkelés után és egy órával vacsora előtt ajánlatos bevenni. Ha evés közben vagy utána esszük, megzavarhatja az emésztést, erjeszt! Az élesztő mézzel elkeverve kitűnő regeneráló hatású táplálék.
Ha valaki bágyadtságot tapasztal rendszeresen, annak igen sokszor az elégtelen májműködés az oka. Élesztővel olcsón megoldható a természetes gyógyítás. Az élesztő oldja a bélgörcsöket, így közreműködik a székrekedés megszüntetésében
Normál és száraz arcbőrre a következőképpen elkészített pakolást ajánljuk: 5dkg élesztőt keverjünk el egy tojássárgájával és annyi tejszínnel vagy tejföllel, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást 15-20 percig hagyjuk a bőrön, majd langyos, utána hideg vízzel öblítsük le.





Zsíros pattanásos bőrre hetenként egyszer vagy kétszer tegyünk fel élesztőpakolást, amelyet a következő képen készíthetünk el: 5dkg élesztőt, pár csepp citromot, kávéskanál kamillateát keverjünk el annyi joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást kb15 percig hagyjuk fent, aztán meleg majd hideg vízzel öblítsük le, utána citromlébe mártott vattával töröljük át a bőrt.

Élesztőpakolást tehetünk a fejbőrre is, biológiailag aktív hatás így is érvényesül. Zsíros fejbőrre zsírtalanító hatású pakolás 1 dkg élesztőt egy evőkanál langyos kamillateával péppé keverünk és ezt két tojásfehérjéből felvert habba dolgozzuk. Az élesztős habot erőteljes masszázzsal dörzsöljük a fejbőrbe. A pakolást 20 percig hagyjuk fent. A pakolás idejére jól kössük be a fejünket, nehogy megfázzunk.
Ha normál vagy száraz fejbőrre készítünk tápláló pakolást a következőképpen állítjuk össze: 2 dkg élesztőt, egy tojássárgáját, egy evőkanál rumot összekeverünk annyi ricinusolajjal, hogy kenhető masszát kapjunk. A pakolást legalább egy órán keresztül hagyjuk fent. A hatóanyagok beszívódását elősegíthetjük, ha műanyag kendővel bekötjük a fejünket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés