GALETTE DES ROIS (HÁROMKIRÁLYOK PITÉJE) |
Hozzávalók:
60 dkg leveles tészta
A frangipane (mandulakrémes) töltelékhez:
20 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg lágy vaj
2 tojás
mandulaaroma
A kenéshez:
1 tojássárga
1 evőkanál tej
Valamint:
1 babszem
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a darált mandulát, a vaníliás cukrot és a mandulaaromát. Krémesre keverjük.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
A leveles tésztát megfelezzük, 2 darab kb. 23 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük az egyik tésztalapot, egyenletesen elosztjuk rajta a mandulás krémet úgy, hogy a peremére ne kerüljön. A babszemet (vagy más apró, nem olvadékony tárgyat) elrejtjük valahol a krémben, majd megkenjük kis vízzel a tészta peremét, ráhelyezzük a másik lapot, és körben villával lenyomkodjuk. A tetejébe hegyes késsel mintákat rajzolunk, vagy a maradék tésztával díszítjük. Megkenjük a 1 tojássárga és 1 evőkanál tej keverékével.
A pitét betoljuk a sütőbe, és kb. 45 percig sütjük. Ha túlságosan pirulna, csökkentsük a hőmérsékletet, és alufóliával borítsuk be a tetejét.
Langyosan tálaljuk.
Franciaországban ünnepi sütemény, hagyományosan január 6-án készül, ez a Háromkirályok süteménye, amelybe babszemet rejtenek. Aki megtalálja a sütiben a babszemet, az lesz a király, és kap papírból készült koronát is. :)
Francia karácsonyi hagyományokról itt olvashatsz még többet: