Fokhagyma

A liliomfélék családjába tartozó fokhagymáról keveset tudunk, pedig egészségünk védelme érdekében érdemes felfedezni a kirgiz sztyepékről származó évelő növényt. A fokhagyma nemcsak kedvelt fűszer, de a népi gyógyászatban, mint természetes vitamin is előkelő helyet foglal el. A fokhagymáról már legrégebbi iratokban is találunk feljegyzést. Ebers papírusza szerint, időszámításunk előtt 1870-ben fokhagymát és retket osztogattak az egyiptomi piramisépítőknek a ragályos betegségek megelőzésére. A római katonák mindennapi élelmükhöz kapták, hogy egészségesebbek legyenek. Az ókorban 61 különféle betegség gyógyítására ajánlották a fokhagymát, emellett még potencianövelő hatás is tulajdonítottak neki. A fokhagymát elhízás, magas vérnyomás ellen, valamint fiatalító szerként is ajánlják a népi gyógyászatban.



 Az összevágott fokhagymagerezdeket tegyük citromlébe, egy napig érleljük, közben többször keverjük meg, és rázzuk fel. Tegyük hűtőszekrénybe és naponta egyetlen teáskanálnyit fogyaszunk el belőle meleg vízben feloldva. A tudósok még napjainkban is kutatják a fokhagyma titkait Korotkov orosz tudós laboratóriumi kísérletekkel bizonyította, hogy a fokhagyma nedve csökkenti a vérnyomást, influenzás betegeknél is tapasztalta a fokhagyma gyógyhatását. Egy kölni professzor Hans Teuter a fokhagymára vonatkozó kisérleteiben azt a következtetést vonta le, hogy a fokhagyma a szintetikus gyógyszerekkel is versenyképes. Megállapítása szerint a fokhagyma normalizálja a vér zsírszintjét, ezért megelőző kúrával jelentős mértében csökkenthető a szívinfarktus veszélye. Nagy előnye a gyógyszerekkel szemben, hogy nincs semmiféle mellékhatása természetes vitamin. Az is bebizonyosodott, hogy a fokhagyma, mérgezés esetén az emésztőcsatornában leköti a toxinokat, gyógyítja z érelmeszesedést, féregűző, szabályozza az epeműködést, segíti az emésztést, értágító, csökkenti a szédülést, fejfájást stb. Fontos hatóanyagai az illóolaj, a fehérje, karotin, természetes vitaminjai B1, B2 C-vitamin, kolin, jód, kálium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz, szelén. Ezek az egészsége, hosszú élet nélkülözhetetlen feltételei. A fokhagyma fogyasztását- minden kedvező hatása ellenére- nem tanácsos túlzásba vinni, mert felfúvódást, gyomorégést és szívpanaszokat okozhat. Ha valaki átható szaga miatt kerüli, a fokhagymát vágja apróra, tegye megvizezett ostyába, és úgy vegye be, mint az orvosságot. Így nem érezni a szagát, de gyógyító hatását a szervezetben mégis kifejti. Sokan idegenkednek tőle a szaga miatt. Teljesen megszabadítani ettől elég nehéz, mert az illóolajok gőzei a bőrön át is távoznak, mégis megpróbálhatjuk a következő módszert: fogyasztás után alaposan mossunk fogat, igyunk meg egy csésze nyers tejet és rágjunk el néhány szem babkávét vagy kevés petrezselyemlevelet, esetleg egy darabka citromhéjat vagy narancshéjat. Jó tanács a fokhagymát mindig nyersen keverjük az ételbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés