Hogyan pakoljuk a hűtőbe!

Sokunknak minden bizonnyal bejáratott rendszere van arra, hogy mit melyik polcra és rekeszbe tesz a hűtőszekrényben. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy az az ideális, a hűtőben lévő hőmérsékleteknek és páratartalomnak megfelelő pakolási rendszer. Lássuk hát, hogy a saveur.com szerint mit hova érdemes tennünk, hogy az ételek és italok minél tovább frissek maradjanak, és a hűtőnk is a legnagyobb hatásfokon működjön.
1. A legfelső polcokon van a legmelegebb, így ide az italokat, és a kevésbé romlékony ételeket, pl. a gyümölcsöket tegyük.

2. Az alsóbb polcok hűvösebbek, így ésszerű ide pakolni a tejtermékeket, a maradék főtt ételt és minden más gyorsan romlandó ételt.

3. A magas páratartalmat biztosító, alsó részen található rekeszekbe tegyük a zöldségeket, leveles zöldeket, így sokáig megőrzik frissességüket. Meglepő talán, de a sajtot is érdemes itt tárolnunk megfelelően becsomagolva.

4. A legalsó fiókba tegyük a húsfélét, halakat és tengeri herkentyűket, hiszen itt van a leghidegebb. Emellett így elkerülhető, hogy megfertőzzük a friss ételeket az esetlegesen csöpögő húslével.

5. A vajat célszerű elzárt részen tárolni, mert nagyon gyorsan magába szívja a szagokat.

6. A fűszernövények akkor maradnak a legfrissebbek, ha néhány ujjnyi vízbe állítva betesszük őket a hűtő ajtajába, ahol kissé melegebb van és nem borítjuk fel őket. Takarjuk le őket egy nejlonzacskóval, így sokáig élénkek és frissek maradnak a levelek. Ugyanitt a legkényelmesebb az italos palackok tárolása is.

1. Alsó polcon (zöldség tároló felett) van a leghidegebb (2 fok)
2. Középső részében 5 fok van 
3. A felső polcon nagyjából 8 fok van
4. A hűtő ajtajában 10-15 fok van

Azért érdemes megjegyeznünk, hogy az illusztrációul szolgáló képen egy többgenerációs családnak is elegendő méretű hűtőt láthatunk számos polccal és rekesszel. Az alapelveket ugyanakkor az is be tudja tartani, akinek nem áll rendelkezésére ekkora hűtő. És persze a megfelelő pakolás mellett nem árt időnként a kiolvasztás és az alapos kitakarítás sem. 

Forrás: www.saveur.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés