Karácsony Franciaországban


Champs Élysées karácsonykor
Champs Élysées karácsonykor



A hagyományőrző családok apraja-nagyja 24-én este közösen vacsorázik. 
Franciaországban nem az angyalkák hozzák az ajándékot, hanem a Télapó (Père Noël), december elejétől nyüzsögnek az utcákon a Télapók. 
Elvileg 24-én éjfélkor jön, a kéményen keresztül és megissza a kitett tejet és megeszi a kekszeket. A felnőttek is 24-én éjfélkor ajándékoznak egymásnak, a gyerekek általában 25-én reggel, pizsamában fedezik fel az új játékokat. 





Franciaországban csak 25-e hivatalos ünnepnap, ekkor van az igazi ünnepi ebéd, melynek hagyományos „napirendi pontjai” az előétel, főétel, sajt, desszert, bor, majd kávé.
Az előétel rendszerint füstölt lazac, libamájpástétom vagy kagyló. Főfogásként rendszerint szárnyast fogyasztanak; gesztenyével töltött csirke, pulyka, vagy liba kerül a terítékre. A francia palettáról nem hiányozhat a sajt, melyet végül a desszert követ. 


Bûche de noël, a francia karácsonyi fatörzs
Bûche de noël, a francia karácsonyi fatörzs


Az édesség szinte mindig egy kávés-csokoládés krémmel töltött piskótatekercs, melyet fatörzsnek álcáznak. Külsejét fatörzsszerűen mintázzák, fenyőfákkal díszítik, a havat pedig porcukor szimbolizálja. Ez a különleges karácsonyi fatörzs franciául Bûche de Noël névre hallgat. Egyes családok tartják a 13 féle desszert hagyományát, mellyel az Utolsó vacsora, a 12 apostol és Jézus emlékét idézik. Végül a minőségi bor és az ízletes kávé zárja a két napig tartó kulináris dőzsölést.
25-én tehát együtt játszik a szűkebb család, 26-a pedig már munkanap.


Galette des Rois
Galette des Rois


Franciaországban étellel búcsúznak a Karácsonytól is. Január 6-án a pékségekben megjelenik a Galette des Rois, azaz a királyok kalácsa, mely az evés és a játék adta mulatozás örömeit fonja össze. A keresztények ekkor a három királyok Jézusnál tett látogatását ünneplik. A játék lényege, hogy a leveles tésztájú süteménybe porcelán figurát sütnek, melynek szerencsés megtalálója papírkoronát kap (ezt a süteményhez adják) és hivatalos királlyá koronáztatik. 
A sütemény receptjét itt találod Galette des Rois






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kereső

Egyéni keresés