Route 66

A Route 66, vagyis a 66-os út az Egyesült Államok és egyben a világ leghíresebb országútja. A 66-os országút építése 1926. november 11-én kezdődött azzal a céllal, hogy összekösse a keleti és a nyugati országrészeket. A csak kétirányú forgalomra alkalmas útvonal teljes egésze vagyis a Chicago – Los Angeles szakasz mindössze 11 év alatt épült meg. 1938-ban már át is adták a forgalomnak.

Az 1938-ban átadott teljes útvonal egy-egy szakaszát a Véres 66-nak hívták, mivel ezek rendkívül veszélyesek voltak; közülük is a legveszélyesebb az Arizona állambeli Oatman közelében lévő hajtűkanyar, ahol már a legkisebb szél is képes volt az autókat lesodorni az útról. Az 1960-as évek elején az államközi autópályák megjelenésével a kisebb rangú autóutak kezdtek elnéptelenedni, ezen utak alól a 66-os sem volt kivétel.

Ugyan az államok sorra kezdték felújítani a 66-ost, hogy visszacsalogassák az autósokat, de mindhiába. Ekkor már a Veteránok útja-ként kezdték nevezni, annak ellenére, hogy egy ideig, bizonyos szakaszokon a 160km/h sebesség is megengedett volt.
66-os út, USA

66-os út, USA

66-os út, USA
Miután az országút szinte teljesen kihalttá vált, egyes szakaszok kezdtek a szó szoros értelmében eltűnni. A megmaradt részeket pedig állami-, magán- és kereskedelmi országutakká nyilvánították. Az országút mellé telepedett üzletek, éttermek, motelek sorra kezdtek tönkremenni. 1957 és 66 között Oklahoma nyugati részén a korábbi 2×1 sávos országutat 2×4 sávos autóúttá bővítették. Ez egy darabig jó megoldásnak tűnt, de 1975-ben megjelent az I-40-es autópálya, romba döntve a 66-os felélesztésének újabb tervét. A 70-es évekig az autósok a korábban felújított szakaszokról sorra tértek át az új I-autópályákra. Az út annyira elhanyagolttá vált, hogy 1968-69-ben balesetek tömkelege történt rengeteg halálesettel egybekötve, ismét a véres 66-os néven emlegették. Majd jött egy hatalmas változás: összeolvasztották a 66-ost és az I-40-est, így a korábban két út már csak egy út volt. Elkezdődött hát a 66-os felélesztése.


66-os út, USA

66-os út, USA
1990-ben az államok irtózatos iramban elkezdték az autóutat felújítani és ezzel együtt kapta meg a Történelmi 66-os út címet is. A burkolatra elkezdték felfesteni a 66-os szimbólumát, valamint az állam nevét, hogy hol is tart az autópálya éppen. Az autósok elkezdtek szépen lassan visszatérni az autóútra. 2007-ben visszasorolást nyert az állami országutak (U.S. Route) közé.A 66-os ma a történelem viszontagságainak ellenére teljes szakaszában járható.
66-os út, USA

66-os út, USA

Forrás Wikipedia



Kereső

Egyéni keresés